چیلر یک دستگاه است که حرارت را از یک قسمت دستگاه به قسمتی دیگر منتقل میکند. این دستگاه با استفاده از فرایند تبخیر و تقطیر یک مبرد یا گاز که در حال گردش است، این گاز را بین اجزا چیلر میگرداند و از این طریق باعث انتقال حرارت میشود.
کولرگازی یک نوع سیستم سرمایشی است. بعضی از کولرهای گازی دارای دو حالت کنترل رطوبت و نیز ضدعفونی هستند. این دستگاه در فصول گرم سال توانایی خنککردن و در فصول سرد توان گرما بخشیدن به منزل و محیط کاری شما را دارد. اگر از جمله افرادی هستید که هوای گرم شما را آزار میدهد بهتر است از کولرگازی استفاده کنید.
حال ما در این مقاله میخواهیم به تفاوت چیلر و کولر گازی یا همان اسپلیت بپردازیم. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا بهتمامی سؤالات شما پاسخ دهیم.
آشنایی انواع چیلر و کولر گازی
انواع چیلرها اجزا و طرز کار مختلفی دارند اما در کل تمامی چیلرها یک وظیفه اصلی دارند؛ چیلر دستگاهی است که گرمای یک مایع یا گاز را میگیرد و آن را سرد میکند. حال به این سؤال میرسیم که ما چند نوع چیلر داریم؟
چیلرها دودسته هستند:
- چیلرهای تراکمی
- چیلرهای جذبی
- چیلرهای تراکمی
این چیلرها دو شکل و ۶ مدل مختلف دارند. چیلر تراکمی بر اساس کندانسور که به دو نوع چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک تقسیم میشود و چیلر تراکمی بر اساس نوع کمپرسور که به ۴ نوع اسکرال، اسکرو، پیستونی و سانتریفیوژ تقسیم میشود.
- چیلرهای جذبی
این چیلرها سه شکل و ۶ مدل مختلف دارند. در ۶ نوع شعله مستقیم، شعله غیرمستقیم، آب – آمونیاک، آب – لیتیوم بروماید، تک اثره و دو اثره هستند. از مهمترین معایب این نوع چیلرها میتوان به کم بودن ضریب عملکردشان نسبت به چیلرهای تراکمی اشاره کرد. در این نوع چیلر سرما و خنکی توسط یک فرایند تبخیری ایجاد می شود.
- کولر گازی
کولر گازی (اسپلیت) از سیستمهای خنککننده هوای قوی میباشد. کولر گازی در مناطق شرجی طرفدار بسیار دارد زیرا رطوبت هوا را کاهش میدهد و خنککننده قویتری نسبت به کولر آبی است. این دستگاه مخصوصاً برای افرادی که از مشکل تنفسی رنج میبرند بسیار مناسب میباشد زیرا علاوه بر خنککنندگی، هوا را نیز استریلیزه میکند.
کولرهای گازی سه دسته هستند:
- کولر گازی یکتکه
- کولرگازی پنجرهای یا اتاقی: قابلاستفاده در محل کار یا منزل
- کولر گازی پرتابل: مناسب مکانهای کوچک مثل اتاقکها است.
- کولر گازی دوتکه
اسپلیت از نوع کولر گازی دوتکه است. کولر گازی و اسپلیت مکانیزم عملی مشابه و شبیه به همی را دارند. اسپلیت دو یونیت جدا و مجزا دارد اما کولر گازی دارای یک یونیت است.
- اسپلیتهای دیواری: قابل نصب روی دیوار است. مصرف انرژی کم اما بازدهی و خنککنندگی بالایی دارند.
- اسپلیتهای کانالی: این اسپلیت بهصورت توکار و داخل سقف کاذب نصب میشود.
- اسپلیتهای ایستاده: این اسپلیتها دارای سیستم قویتری هستند و خنککنندگی بهتری را میتوان از آنها انتظار داشت.
- اسپلیتهای سقفی زمینی
- اسپلیتهای کاستی: برای مصارف اداری و تجاری مناسب هستند. روی سقف نصب میشوند.
- اسپلیت سقفی دیواری
- کولر گازی چندتکه
این کولرها مانند اسپلیتها هستند اما با این تفاوت که دارای سیستمی قویتر و ابعادی بزرگتر هستند. این کولرها عمدتا یک یونیت خارجی و چند یونیت داخلی دارند.
مقایسه چیلر با کولر گازی
حال به مقایسه سیستم چیلر و کولر گازی میپردازیم. چیلر به نوعی یک دستگاه وابسته به آب است اما کولر گازی دستگاهی وابسته به گازهای مبرد یا DX است.
- کولر گازی از منظر ظرفیت و تعداد
از کولرگازیها و اسپلیتها بیشتر در واحد ساختمانهای مسکونی و آپارتمانها استفاده میشود؛ اصولاً برای متراژهای زیر ۱۵۰ متر اسپلیت استفاده میشود.
از اسپلیتها معمولاً فقط برای خنککنندگی و سرمایش استفاده میشود و برای گرمایش سیستمی جداگانه در نظر گرفته میشود زیرا اسپلیتها برای استفاده گرمایشی مصرف برق زیادی دارند و در ایران برای مصرفکننده اسپلیت این موضوع صرف اقتصادی ندارد. همچنین گرمای تولید شده توسط اسپلیت ها چندان با کیفیت نیست.
- چیلر و مینی چیلر از منظر ظرفیت و تعداد
اما از چیلرها و مینی چیلرها بیشتر در اماکن مسکونی با چندین واحد، ساختمانهای اداری، مکانهای تجاری، سولههای صنعتی، ورزشی، هتلها، اماکن تفریحی و… استفاده میشود. استفاده از چیلر به این صورت است که دستگاه خارج از ساختمان نصب میشود؛ داخل ساختمان و محیط موردنظر چند فن کویل مستقر میکنند و فن کویل ها و یا هواساز را به چیلر خارج از ساختمان متصل میکنند.
همچنین از چیلرها برای گرمایش و گرمکنندگی مکان موردنظر میتوان استفاده کرد. به این صورت که چیلر به پکیج یا موتورخانه وصل میشود و گرمایش ایجاد شده را از طریق دستگاه های مستقر در داخل ساختمان تامین میکند.
تفاوت چیلر و کولر گازی از نظر تنظیم رطوبت
هر دو دستگاه قابلیت کنترل و تنظیم رطوبت موجود در محیط را دارند اما برای تنظیم درست و حساب شده تنها میتوان از چیلر استفاده کرد. در قسمت هواساز چیلر میتوان با نصب کردن برخی تجهیزات و وسایل مربوط به کنترل رطوبت هرچقدر که بخواهید رطوبت را کاهش یا افزایش دهید.
اسپلیتها نیز توان کنترل رطوبت محیط را دارند اما بهخاطر سیستم ضعیفترشان نسبت به چیلر توان تنظیم و کنترل دقیق رطوبت را ندارند و این امر را تنها میتوان از چیلرها و هواسازها انتظار داشت.
فرق کولر گازی و چیلر از نظر زیبایی ساختمان
در ساختمانهای چندطبقه که دارای واحدهای زیاد هستند اگر قرار باشد از اسپلیت استفاده شود، در هر طبقه و جلوی هر واحد یک یونیت یا کندانسور از بیرون و نمای ساختمان دیده میشود و این از نظر زیبایی اصلاً مناسب نیست.
به جای استفاده از چند اسپلیت در هر طبقه معمولا از یک چیلر برای کل ساختمان استفاده میشود تا نمای ساختمان نیز بهم نریزد و تأثیر مثبتی برای زیبایی ساختمان باشد.
فرق چیلر و کولر گازی از نظر استفاده برق و انرژی
هم چیلر و هم کولر گازی از انرژی الکتریکی یا همان برق استفاده میکنند. اما برخی چیلرها هستند که تنها از گاز استفاده میکنند و به گاز شهری وصل میشوند؛ این نوع چیلرها از نظر مصرف انرژی بسیار بهصرفهتر هستند.
بهجای استفاده از کولرگازی یا چیلرهایی که از برق استفاده میکنند بهتر است از چیلری که از گاز شهری استفاده میکند استفاده شود تا مصرف برق کمتری داشته باشید و در هزینههای خود صرفهجویی شود. نحوه ی کار این چیلر گازی دقیقاً مشابه با چیلرهای دیگر است فقط با این تفاوت که به جای برق از گاز شهری استفاده میکند.
برای آن که کولر گازی بتواند محیط موردنظر شما را خنک کند انرژی و برق زیادی مصرف میکند زیرا کمپرسور آن دائما باید در حال کار باشد. با توجه به قیمت برق برای مصرف کننده این موضوع اصلا به صرفه نیست.
- فیلتراسیون هوا و تفاوت چیلر و کولر گازی
چیلر قابلیت تهویه هوا در ابعاد بیشتر و قویتر را داراست. در کولر گازی تنها یک فیلتر برای هوا وجود دارد که فقط میتواند هوای داخل محیطی را که در آن وجود دارد را تصفیه کند اما در چیلر میزان هوای فیلتر شده تا ۹۹ درصد افزایش پیدا میکند.
- تفاوت چیلر و کولر گازی از نظر مکان و موقعیت نصب
برای ساختمانهای بلند و مرتفع بیشتر از چیلر استفاده میشود زیرا میتوان این دستگاه را در مکانهای مرتفع و خارج از ساختمان نصب کرد تا در معرض دید افراد نباشد و هوا از طریق لولههایی که در ساختمان وصل میشود، به فنکوئلها میرسد.
فرق چیلر و کولر گازی از نظر قیمت
این مقایسه، مقایسه سادهای نیست؛ زیرا قیمت این کالاها به عوامل متعددی همچون کیفیت دستگاه، وارداتی یا داخلی بودن دستگاه، ظرفیت انتخابی شما و … بستگی دارد. برای انتخاب بهترین چیلر یا کولر گازی بهتر است ظرفیت ساختمان و محیط خود، متراژ محیط موردنظر، ارتفاع ساختمان و… را در نظر داشته باشید.
همچنین برای اجرای چیلر و کولر گازی باید دید که چه وسایل و اقلامی در این دستگاهها به کار برده میشود و کیفیت این اقلام در چه حد است.
- تفاوت چیلر و کولر گازی از نظر مبردها
اغلب کولرهای گازی از گاز مبرد R32 یاR410 استفاده میکنند و این مسئله در مناطقی که دارای آب و هوای خشک و گرم هستند اصلا مناسب نیست زیرا فشار زیادی برای خنک کردن محیط به کولر گازی وارد میشود؛ اما استفاده از گاز R134a در چیلر ها موجب فشار خیلی کمتری بر روی دستگاه میشود و مناسب برای کار کردن بدون وقفه است.
- گاز کولر گازی چیست؟
- تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی
- مقایسه کولر آبی با کولر گازی
- تفاوت چیلر و داکت اسپلیت
نتیجه گیری
اسپیلتها و چیلرها از جمله دستگاههایی هستند که برای سرماسازی و برودت محیطهای ساختمانی استفاده میشوند. امّا برای انتخاب هر یک از این دستگاهها باید دلیلی مشخص و قابل استناد داشت.
برای محیطهایی با متراژ بالا باید از چیلرها استفاده کرد زیرا چیلرها ظرفیت سرمایش و گرمایش در فضاهایی با متراژ بالاتر را دارند. اما کولرهای گازی برای محیطهای کوچک و مسکونی با متراژ پایین چیزی در حدود صد و پنجاه متر استفاده میشوند.
همچنین برای کنترل رطوبت هوا نیز چیلرها انتخاب مناسبتری نسبت به اسپلیتها هستند زیرا کنترل و تنظیم رطوبت توسط چیلر بسیار بهتر و بالاتر از کولرگازی است. دستگاههای چیلر و مینی چیلر به خاطر استفاده از هواسازها و فیلترهای هوا با تعداد بالا بهتر میتوانند هوا را استریلیزه کنند و برای افرادی که دچار مشکلات تنفسی هستند بسیار مناسب هستند.
شما برای انتخاب بین کولرگازی و چیلر باید نیاز، متراژ محیط، تعداد طبقات و واحدها و بودجه خود را در نظر داشته باشید و مطابق با آنها اقدام به خرید کولر گازی یا چیلر مناسب با نیازتان کنید.
بدون دیدگاه